12 ting du må slutte å gjøre mot deg selv

 “Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending.”

– Maria Robinson

Slutt å bekymre deg, og ikke hold fast i fortiden. En undersøkelse av gamle mennesker på dødsleiet viste at det de angret mest på i livet var at de hadde bekymret seg så masse. Ta tak i det i dag! Foto: Natalia Rivera, WC

Vi gjør så mange dumme ting som ødelegger for vår egen lykke. Det er menneskelige feil – men du må slutte med det! Når du slutter å jage etter de gale tingene, gir du de riktige tingene en sjanse til å ta deg igjen.

1. Slutt å tilbringe tid med feil mennesker – livet er for kort til å tilbringe med mennesker som suger energi og glede ut av deg. Hvis noen vil ha deg i livet, gir de deg en plass – ikke kjemp for plassen! Ta vare på de som står ved din side når du er på ditt verste – ikke når du er på ditt beste.

Tilbring tid med mennesker du er glad i, og som er glad i deg. Dette er min lillesøster Linn til venstre og meg.

2. Slutt å rømme fra problemene dine– Se deg i speilet, og ta tak i problemene! Det vil ikke være lett. Men vi har de alle sammen, og vi er ikke kapable til å kunne løse alle, ingen er perfekte – men vi må se de femfor å rømme fra de, og vi må tilpasse oss. Dèt er vi kapable til.

3. Ikke putt dine egne behov i bakerste hylle – Elsk andre, hjelp andre, men ikke glem deg selv! Elsk deg selv og hjelp deg selv – gjør noe som betyr noe for DEG.

4. Ikke hold fast i fortiden– Du kan ikke starte det neste kapittelet i livet ditt hvis du ikke slutter å lese det forrige! Legg fortid bak deg – det er mulig og det er lov. Alle har vi gjort feil i fortiden – men du er ikke dine feil, så gå videre og forme heller din fremtid.

5. Slutt å være redd for å gjøre feil – Å gjøre noe, og ikke få det til er hundre ganger bedre enn å ikke gjøre noenting. Enhver suksess har mange feil bak seg – så hvert feilsteg leder mot suksess.

6. Slutt å tenke at du ikke er klar – Ingen føler seg 100% klar når en utfordring kommer. De store mulighetene er ofte utenfor komfortsonen – du vil ikke være komfortabel i begynnelsen uansett. Så gå for det!

7. Slutt å klage og syntes synd på deg selv – Livets utfordringer er der for en grunn – for å endre veien du går på i en retning som er bedre. Det kan være tøft og vonde ting skjer. Men reflekter over hendelser som har skjedd og som du har kommet deg gjennom. Til syvende og sist har de tatt deg til et bedre sted- så smil! La andre og deg selv se at du er sterkere i dag enn du var i går. (PS – du kan lure hjernen til å tro at du er lykkeligere enn hva du føler deg ved å smile).

8. Slutt å bære nag – Ikke lev livet med hat i hjertet ditt – du ender opp med å skade deg selv mer enn de du hater. Tilgi de du trenger å tilgi – tilgi deg selv, gi slipp og få fred. Å tilgi er ikke å si at det som skjedde er OK – det er å la ting gå og å ikke dvele. Du vil bli 10 kilo lettere. Hev hodet og ikke la deg trekke ned.

Nyt de små tingene. Se på naturen rundt deg, ta av deg skoene og sett fra deg sekken en gang iblant.

9. Slutt å overse gleden i de små øyeblikkene– Nyt de små tingene – for en dag vi du se tilbake og oppdage at de faktisk var store ting! Den største og beste delen av ditt liv vil være de små, navnløse øyeblikkene du tilbringer med noen du er glad i – hver dag.

10. Slutt å late som ting er bra når de ikke er det – Det er greit å ikke ha det perfekt hele tiden. Noen ganger faller livet bittelitt sammen – så gråt det ut og svar «nei» når noen spør om alt er bra. Desto fortere du kjenner på følelsene dine, jo fortere kommer smilet tilbake.

11. Slutt å bekymre deg så mye – Bekymring vil ikke ta bort morgendagens byrder – det vil ta bort gleden du føler i dag! Når du stresser og bekymrer deg gjør du det alltid unødvendig, still deg selv spørsmålene: Hjelper det på situasjonen hvis jeg bekymrer meg? Vil dette bety noe om et par år? – Hvis ikke, er det ikke verdt å bekymre seg over. Stress har en direkte negativ effekt på vår følelse av lykke og generell helse. Stopp opp og pust.

og sist men absolutt ikke minst..

12. Slutt å være utakknemlig – Uansett om du føler deg bra eller dårlig –  våkne opp hver morgen og vær takknemlig for livet ditt! Et sted der ute er det noen som kjemper for sitt. Ta vare på det og sett pris på det. Hver kveld når du legger deg, prøv å takke for fem ting du har å glede deg over i livet ditt – du vil våkne opp lykkeligere.

(Kilde: Marcandangel.com)

39 kommentarer om “12 ting du må slutte å gjøre mot deg selv

  • Hei Ann Cathrin, støtter deg helhjertet i det å blogge om psykologiske utfordringer, lykke til med det! Men, det er ikke så enkelt som det fremstilles her. Det er ikke «bare» å slutte å bekymre seg, eller «bare» å være takknemlig. Er en ikke takknemlig, eller er mye bekymret, ligger det ofte noe bak som krever oppmerksomhet. En kan godt bruke et av de andre rådene; slutt å late som om du har det bra hvis du ikke har det. Lat ikke som om du er takknemlig hvis du er utakknemlig. Aksepter den følelsen du har og utforsk den, uansett følelse. Da kan du finne veien gjennom den og inn i noe annet. Mvh Helene

   • Hei Helene,

    Takk for kommentar, og beklager sent svar!

    Jeg er enig med deg. Det fremstilles som du sier litt for enkelt, og er ment som en «pick me up»-artikkel for de gråere dagene. Jeg kunne selvsagt gjort denne to år gamle artikkelen langt mer omfattende, som flere andre temaer jeg går inn på på bloggen, men det er ikke alltid formålet:)
    Det ligger alltid noe bak enhver følelse, hvertfall de negative. Selv har jeg erfart, når det kommer til lett depresjon (det finnes selvsagt langt tyngre psykiske lidelser som krever mer, og det er ikke min intensjon å overse dette) at det hjalp å minne meg selv på hva jeg hadde å takke for i livet fremfor å fokusere på det vonde, det hjalp meg å stadig si til meg selv at bekymring ikke endret noe. Så det kommer an på livssituasjon om disse tingene fungerer, og vi er alle selvfølgelig veldig ulike.

    Ann Cathrin

 1. Tilbaketråkk: Hva er din medisin? | Ann Cathrin og psykologi

 2. Tilbaketråkk: Nøkkelen til lykke? | Ann Cathrin og psykologi

 3. Tilbaketråkk: Alle lyver | Ann Cathrin og psykologi

 4. Tilbaketråkk: Lytt til hjernen din | Ann Cathrin og psykologi

 5. Tilbaketråkk: 10 ting du kan gjøre i dag som vil gjøre deg lykkeligere! | Ann Cathrin og psykologi

 6. Tilbaketråkk: Bli sommerfin! | Ann Cathrin og psykologi

 7. Er så enig
  Man skal holde sæ unna folk som dræg energien ut av dæ
  Være positiv da har man det så mye bedre
  Smil og verden smiler til dæ 😊

  • Ikke sant? :)
   Det ligger absolutt noe i det, men det er en øvelse å oppdage de som stjeler energien din. Men når man først oppdager det gjelder det å komme seg bort,

   Ha en flott dag videre,

   Ann Cathrin :)

 8. Om du slutter å jage etter «lykke»,
  har du alt ordnet saken et stykke !
  Bare ta det meste som det kommer,
  og gled deg over solskinn og sommer,
  Og husk at hvor hen du søker,
  så fins ikke «lykken» i bøker !!

  • Hei Solfrid,

   Ja, noen ganger er det greit å minne seg selv på ting som egentlig er selvsagt. Vi blir fort både fanget og tynget av hverdagen og alt som skjer i livene våre. Greit å stoppe opp en gang iblant:)

   Ha en flott dag,
   Ann Cathrin

  • Hei Kim Arne,

   Takk for tilbakemelding. Det er helt greit at du mener det:) Det er ikke så mye nytt nei, relativt tabloid. Men det er heller ikke målet. Noen ganger trenger vi å påminnes de enkle tingene, og kanskje stoppe opp litt i hverdagen. For noen skal det ikke mer til enn en påminnelse for å få det litt bedre.

   Ha en fin dag!

 9. Var godt å få lest de rådene »til MEG og min egen del». Fordi det er nettopp disse rådene jeg sier videre til andre. Men glemmer å leve etter dem selv. uansett hvor mye jeg vet hvor viktig de er! så tusen takk for dagens ord, som hjalp å feie bort unødvendig stress og uro i disse hektiske eksamens dagene mine! <3

 10. Tilbaketråkk: Derfor sårer vi hverandre | Ann Cathrin og psykologi

 11. Æ syns det e vanskelig og komme seg videre. .Æ har masse bekymring og tenker mye på hva æ kunne ha gjort for og få et bedre liv. .så fortiden har æ med mæ..og æ blir sliten av det

 12. Hei, flott liste Ann Cathrina. Jeg vil imidlertid utfordre deg. Mange av tipsene du gir, er egentlig ganske innlysende for de som sliter med et tungt eller bekymrende sinn. Spørsmålet mitt er: Kan du gjøre tipsene dine praktiske? Dvs. kan du eksempelvis faktisk hjelpe en person som bekymrer seg mye, til å slutte å gjøre det ved å gi konkrete tips for hvordan dette kan gjøres? Hadde det vært så enkelt som bare å slutte, tror jeg de fleste ikke ville slitt så mye. De ville rett og slett sluttet å gjøre det. Men når man fremdeles gjør det, er det jo fordi man ikke har lært seg metodene som skal til for å «gi litt mer faen» som de fleste oppfordrer til. Du har klart nok identifisert problemene som folk flest har, og det er rosverdig, men har fremdeles til gode å løse dem etter mitt syn!

 13. hei
  Det er alltid interessant å lese hva dere psykologer skriver. Jeg har opplevd en sjef som er psykopat, min fastlege definerte henne og sykemeldte meg til jeg til slutt sa opp min jobb. Hva er dine anbefalinger mth når man treffer på psykopater (disse gjør så stor skade at det tar tid å komme over dem)

  mvh

  Tom Mamen Braastad

  • Hei Tom,

   Jeg beklager sent svar.
   Det er et interessant tema, og ikke minst aktuelt. Studier har nettopp vist at «psykopatiske trekk» er å finne hos mange ledere. Det er et svært omfattende tema, og ikke minst sårt. Man skal trå varsomt når man uttaler seg, og selve begrepet «psykopat» brukes kun på folkemunne. Jeg skal skrive et innlegg om dette! Noterer det på listen min:)

   Takk for kommentar,
   Ann Cathrin

 14. Tilbaketråkk: Twelve things | papouscheck

 15. Verdig bra, og veldig fornuftig alt dette. Problemet er bare det, at det stort sett er følelsene som styrer oss. Da hjelper det lite å bare snakke til fornuften. Skal man klare å skape varige endringer, så er det følelsene man må behandle. Har du noe gode forslag til hvordan man endrer følelsene?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s