Piller mot psykisk sykdom?

Mange opplever ulike grader av angst, depresjoner, panikk eller generell nedstemthet i løpet av livet. Eller en plutselig følelse av mangel på kontroll over ting som skjer. Det kan komme snikende, eller det kan komme som et slag. Uansett kan det bli så ille at man må søke hjelp – men hva slags hjelp kan man få? Hva fungerer egentlig? Er piller redningen?

prettypills

Psykiske lidelser er svært vanlige. I løpet av et år vil omtrent en tredjedel av den voksne befolkningen tilfredsstille diagnostiske kriterier for minst én psykisk lidelse, mens cirka halvparten vil rammes av en slik lidelse i løpet av livet. De fleste venter en stund i håp om at det går over – hos noen gjør det det, hos andre vil det vedvare. Det er de mildere psykiske lidelsene, som angst og depresjon, som er mest utbredt, og vil ramme rundt en av fire i løpet av livet.

Mennesker med milde psykiske lidelser oppsøker sjelden hjelp, de får bare en sykemelding av legen sin. Legene har også manglende ressurser i forhold til hva de kan gjøre.

Spørsmålet er hva slags medisin man trenger, om man trenger den og i så fall hvordan?

NÅR ALT RASER

En venn av meg fortalte meg sin historie. Hvordan livet hadde gått opp og ned mellom glede og skuffelse – sånn som det er for oss alle fra tid til annen. Alt var tilsynelatende bra, og endelig virket det som alt i livet var på plass, hjem, barn, jobb, kjærlighet, giftemål – og det føltes godt.

Omtrent i samme øyeblikk som bitene falt på plass – falt alt det andre fra hverandre. Angst for å bli syk, angst for å dø, mangel på kontroll – og det slo seg ut fysisk. Vondt for å puste, en følelse av å bli kvalt – hun mistet kontroll på både hode og kropp. Alt raste..

Hun har vært en typisk sterk person hele livet – vært gjennom mye, men klatret opp igjen, og igjen. Hun har vært den som har rådgitt andre. Da hun slapp ned stålveggene og lot seg selv være sårbar for første gang i livet, kom det! Hun ble sykemeldt og var redd for hvor lenge dette skulle vedvare. Det store spørsmålet var- hva skal jeg gjøre? Hva slags behandling? Medisiner?

Det er en jungel av behandlingsmuligheter der ute – og det kan være umulig å vite hvor man skal starte, og hva man skal gjøre. Er det greit å ta pillene man får av psykiateren? Eller er alternativ medisin svaret? Psykolog?

FINN SVARET DITT

Det er overraskende vanskelig å finne ut hva slags behandlingsvei man skal gå. Det første du må gjøre er å teste, rett og slett. Finne ut hva som fungerer for deg. Mange starter hos fastlegen sin, da kan man bli henvist til psykolog hvis man ber om det. Så er man nødt til å finne en psykolog man trives med – alle mennesker er forskjellige, og psykologer er også mennesker.

Foto: George Doyle/Stockbyte

Samtale med en psykolog redder veldig mange mennesker. Foto: George Doyle/Stockbyte

Kanskje du ikke får den hjelpen du trenger av psykologen? Da kan du bli henvist videre til psykiater som har kapasitet til å gi deg medikamenter dersom det er behov for det.

Eller du kan gå en annen vei – mot alternativ behandling som er en motsats til medisinering. Det er en mengde alternative metoder – de mest populære er tankefeltteknikker, gestalt-terapi, lysterapi, og akupunktur – du kan lese mer om alternative behandlingsmetoder her. Tankefeltteknikker har fått mange gode tilbakemeldinger, og du kan lære mer her.

MEDIKAMENTFRI BEHANDLING

Det jeg, som snart psykolog, syns er flott med alternativ behandling er formålet – å hjelpe mennesker på en naturlig, sunn og bivirkningsfri måte. Målet er å unngå medikamenter. Så vidt det er mulig bør man alltid undersøke mulighetene for en medikamentfri behandling. Psykologi ligger også under denne kategorien.

«Dagens medisin» skriver at åtte av ti psykofarmaka (nervemedisiner mot psykiske lidelser) blir faktisk skrevet ut av fastlegen – altså i steg 1 av en potensiell behandling. Dette er både for tidlig og forhastet. En behandling må tilrettelegges, hos en psykolog tar det flere timer over gjentatte dager. Mennesker med milde psykiske lidelser trenger ikke medisiner – det som ofte skjer er at bivirkningene er verre enn problemet var i utgangspunktet.pills

Medikamentell behandling av psykiske lidelser lindrer symptomene uten å kurere lidelsen. Medisinene må derfor ofte brukes kontinuerlig i lang tid. Kontinuerlig bruk av medisiner gir økt fare for skadevirkninger og noen av disse kan bli permanente. Visste du for eksempel at langvarig bruk av benzodiazepiner kan forårsake depresjon, angst, panikkanfall, lærevansker, dårlig hukommelse, hodepine, trøtthet og svimmelhet?

Men det er et stort MEN her. I noen tilfeller er medikamenter rett og slett nødvendig. Psykiatriske medisiner kan redde liv.

NÅR BRUKES MEDISINER?

Noen ganger er medikamentell behandling nødvendig. Ved for eksempel sterk angst og dype og kroniske depresjoner som ødelegger livskvalitet og kommer i veien for hverdagsaktiviteter. Hva angår de mest vanlige lidelsene brukes disse medisinene:

 • Benzodiazepiner (som Valium, Stesolid og Sobril) brukes i behandling av angst, epilepsi og muskelkramper
 • SSRI antidepressiva (Cyprexa, Cipralex, Zoloft) brukes i behandling av depresjon, angst og visse typer kroniske smerter

Når det er en kjemisk ubalanse i hjernen som forårsaker for eksempel depresjon hender det medikamenter må til for å gjenopprette hormonbalansen. Hvis en person er suicidal, er det helt naturlig at vedkommende får utskrevet medisiner.

Det er forøvrig mange ting i livet som kan forebygge både angst og depresjoner – både «mindfulness», trening, og det å skrive har vist å ha en direkte positiv effekt på psyken. Det kommer mer om dette.

I mellomtiden, dersom du er en av de som sliter og ikke har funnet din måte å takle det på – oppsøk legen din og be om en psykolog. Det er et fint sted å starte. Du kan også ta en titt på Psykiskhelse.no.

Les også:

6 kommentarer om “Piller mot psykisk sykdom?

 1. Kjære Ann Cathrin :)

  Dette er så bra skrevet og vektlagt.
  Det er så utrolig viktig å få belyst forskjellige behandlingsformer.
  Du kommer til å bli en dyktig psykolog :)

  God klem fra Trude

 2. Så glad jeg blir når jeg leser dette innlegget. Jeg er så enig med en medikamentfri behandling så lenge det er mulig.Har selv slitt med angst i 12 år og ble kvitt angsten med tankefeltterapi.Det som er skummelt med medikamentene som blir gitt til angst og depresjon er jo bivirkningen,nemlig mer angst og depresjon.Vi trenger å få bli opplyst om de forskjellige behandlingene som finnes der ute.På muis.no ligger det mange klienthistorier om mennesker som har fått hjelp med tankefeltterapi.Tusen takk Cathrin for at du setter søkelyset på dette.

  • Hei Hilde, tusen takk for en flott tilbakemelding. Det er et svært viktig tema som jeg skal utbrodere ytterligere senere.
   Så godt å høre at du fant din metode :)
   Hilsen Ann Cathrin

 3. Tilbaketråkk: Ta knekken på vinterdepresjonen! | Ann Cathrin og psykologi

 4. Jeg syns det er bra at det blir satt mer fokus på å ikke bruke medikamenter til en hver tid. Jeg har hatt psykiske problemer så å si hele livet, men det kom frem i 13års alderen. Jeg ble ganske fort satt på medisiner for depresjon og angst når jeg ikke hadde disse diagnosene. jeg ble feilmedisinert og gikk som en zombie i 3 år før jeg nektet å ta medisiner lengre. jeg ville ha tilbake livet mitt og ikke være uten mimikk i ansiktet, ingen følelser og bare gå rundt og ikke være meg selv. Jeg ble overmedisinert i en alder av 13år. De satt på nye medisiner for hver bivirkning jeg fikk av den forrige medisinen jeg ble satt på.
  gjennom de 8 siste årene har jeg prøvd en rekke forskjellige medisiner men fått bivirkninger som har vært negative hver gang.
  Det har blitt sagt at noen personer med PTSD er sensitive for medikamenter. Det stemmer nok veldig hos meg. begynte på en antidepressiv som blir brukt mye i USA for PTSD, men for meg så gjorde det at jeg begynte å hallusinere og ble veldig dårlig.
  Jeg er nå Medisinfri og det er det som er best for meg.
  Den beste medisinen jeg har funnet ut er Strikking og Skriving. Det å skrive ned hvordan hverdagen og hva slags følelser og reaksjoner jeg treffer på gjennom dagen er det som hjelper.
  Jeg er heldig nå som jeg har en psykolog som ser at det ikke fungere med medikamenter for meg.

  I psykologi studiet, har dere fokus på PTSD etter overgrep osv? eller er det vidreutdanning senere/fordypning.

  Fant bloggen din i stad og syns den er veldig bra, og kommer til å følge den videre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s