Hvordan få bedre selvfølelse?

«The best way to cheer yourself up is to try to cheer somebody else up»
– Mark Twain

Mine forbilder

Mine forbilder

Når er sist gang du opplevde å bli heiet på om det ikke var i maratonsammenheng?

Barn heier på hverandre hele tiden, de heier også på toget, på såpeboblene og på figurene på barne-tv. Så jeg sier ikke at vi skal bli helt rare, jeg mener bare vi har noe å lære av det barnet vi en gang var.

Det er akkurat som vi blir smartere på noen områder og dummere på de viktige områdene når vi blir eldre. Vi slutter med de tingene som er opphavet til masse glede. Jeg passerte noen barn i frognerparken for en stund tilbake som stod og blåste såpebobler og holdt på å dø av latter.

Jeg tenkte «Wow, tenk om jeg kunne bli glad så glad som de blir over såpebobler over noe som helst..»

NÅR DAGENE ER LITT GRÅ

…Er det vanligvis forårsaket av ditt humør og din selvfølelse.

Alt føles tungt, du har ikke lyst til å dra på jobb, eller lage mat, eller smile. Og når du møter deg selv i speilet ser du antakeligvis en dust som verken er spesielt attraktiv eller kul. Du tar selvsagt feil – men når selvfølelsen skranter er vi ikke så flinke til å gjøre noe med det selv.

Hva om du plutselig fikk en sms av en venn: «Du er verdens beste! Ønsker deg en vakker dag!«. Det hadde gjort noe med dagen. Ikke bare er det bevist at gode ord, komplimenter eller det jeg vil kalle det, en heiagjeng, har en direkte innvirkning på hvordan vi føler oss – det fører som oftest også til at vi heier tilbake. Dette har en sirkeleffekt, vi føler oss ytterligere bedre når vi heier på andre.

SELVTILLIT VS SELVFØLELSE

Jeg snakker om selvfølelsen, det er den de fleste sliter med. Det er lav selvfølelse som er årsaken til at vi generelt ikke føler oss bra nok, eller trygge nok. Jeg var på Tenk Smart kurs hos Haugli Uppard hvor jeg lærte mer om forskjellene på selvtillit og selvfølelse:

Selvtillit handler om hva du gjør. Faglig kompetanse kan gi deg høy selvtillit på det området. Om du er god til å sykle, har du selvtillit når du er på sykkelen. Det er altså resultatorientert, og selvtilliten øker i den graden du mestrer noe. Jeg har for eksempel høy selvtillit på at jeg kan skrive, og føler meg trygg bak tastaturet.

Jeg bowlet med en jeg gjerne ville imponere her om dagen, jeg er forferdelig i bowling – og hadde null selvtillit på det området fordi jeg ikke mestrer det. Selvtilliten er altså avgrenset til de områdene du mestrer. Ros bygger opp under selvtilliten vår – og vi får ros når vi mestrer noe. For eksempel et salg i jobbsammenheng, eller når du sykler over målgrensen. Da klapper vi og sier du er flink.
Ergo; med kun selvtillit i bildet er vi avhengige av visse omgivelser/situasjoner for å ha det bra/føle oss trygge.

Selvfølelse handler om hvem du er. Jeg snakker nå om personlig kompetanse. Om du selv syns du er bra, snill, flink – om du er klar over dine gode egenskaper. Denne følelsen er i motsetning til selvtillit, universell; du tar med deg selvfølelsen din overalt. Uavhengig av situasjon vet du at du er både kompetent og varm og god. Da føler du deg også trygg.

Når jeg var på bowling var selvtilliten lav, men jeg hadde det både gøy og følte meg trygg fordi selvfølelsen er god. Anerkjennelse bygger opp under selvfølelse – om du opplever å få positive tilbakemeldinger uavhengig av resultat, fordi du er du.
Ergo; med en god selvfølelse kan vi ha det bra/føle oss trygge uavhengig av omgivelser/situasjoner.

HEIAGJENG!

Mange av oss trenger å få opp selvfølelsen. Om du skal skrive ned alle dine positive egenskaper, hvor mange ord får du? Gjennomsnittet er 5. En gjeng bråkjekke advokater i et stort firma fikk beskjed om å gjøre det samme, ingen hadde flere enn to ord. De var rake i ryggen, fulle av selvtillit, og visste hvor gode de var i jobben sin og prestasjonsmessig. Men når det kom til hvem de egentlig ER, hvordan de føler om sin egen person – klarte de færreste å komme på noen gode ting. Selvfølelsen var lav.

Vet du hva som hjelper – å bli heiet frem av andre! Og å heie frem de..

Du tenger ikke se sånn ut for å heie på noen - ta heiagjengen ut av sporten og hei over sms!

Du tenger ikke se sånn ut for å heie på noen – ta heiagjengen ut av sporten og hei over sms!

 

Finn deg en heiagjeng, noen som heier på deg! Fordi vi ikke er så flinke til å heie på oss selv.
Hvordan? Det er bare å begynne det, start med å sende oppmuntrende meldinger til vennene dine – se hvem som henger seg på og heier tilbake. Plutselig har dere blitt en del av hverandres heiagjeng, og du vil ikke tro hvor stor effekt det har.

Jeg har spesielt en venninne som er en hel heiagjeng i seg selv. Hun heter Kristina, og inspirerer meg til å heie tilbake. Jeg fortalte henne om en spennende jobbmulighet jeg har fått, noe som bare angikk mitt liv, og responsen hennes var så vakker og heiende at jeg måtte legge det ut på Instagram:

FEELGOODFOLK

Noen mennsker er det jeg liker å kalle «Feelgoodfolk». Vi snakker om Feel-good filmer, som alltid får oss til å føle oss litt bedre etter vi har sett de. Jeg har en liten samling filmer som jeg ser igjen og igjen – hver gang jeg trenger en oppmuntring. Men så har du de menneskene som er naturlige Feel-good mennesker. Ta vare på de. Jeg er så heldig å bo med en feelgood person, hun heter Lene.

Jo eldre jeg blir, og flere mennesker jeg møter, desto mer ser jeg hvor viktige disse menneskene er. De heier på deg gjennom atferden sin.

do-go-feel-good-slide

Hvem i livet ditt får deg til å:

 • Smile?
 • Le?
 • Føle deg bra?
 • Føle deg godtatt?
 • Kunne være helt deg selv?
 • Få lyst til å bli en enda større versjon av deg selv (fordi du allerede er så fin)?

De fortjener å bli en del av heiagjengen, og de fortjener å bli heiet på!

I mellomtiden heier jeg på DEG! Du er så mye bedre enn du tror :)

Kilde: Haugli&Uppard

11 kommentarer om “Hvordan få bedre selvfølelse?

 1. Du skriver så bra! Lettfattelig og enkelt og du viser noen teknikker for å sette ting i perspektiv. Jeg er midt i livet og har fått «gamle saker» i bakhodet, det tar tid å sortere, og å finne ut av. Men det du skriver hjelper meg veldig. Så takk skal du ha.

  • Hei,

   For en fantastisk kommentar! Tusen takk :)
   Det er disse tilbakemeldingene som gjør at jeg blir motivert til å skrive,
   Håper du både finner ut av ting og sortert, ikke bruk så mye tid på å sortere!

   Ha en fin dag,
   Ann Cathrin

 2. Kunne du ha skrevet et innlegg om tiltrekning og forelskelse? Hva det innebærer i forhold til fermoner, hormoner, lukt, tanker osv? Om du forstår hva jeg mener?

  :-) fortsatt kjempetakknemlig for at jeg fant bloggen din!

  • Hei Mari,

   Tilrekning og forelskelse er veldig interessant, spesielt fordi det angår oss alle sammen. Det er veldig tvetydig og ikke fullstendig forskning på det – men det er en del. Jeg skal gjøre mitt beste for å skrive godt om temaet, takk for tips!

   Ann Cathrin :)

 3. Selvfølelse er så viktig – og gjerne også litt vanskelig. Synes ofte det ender opp med å rose andre for noe de gjør. Er jo ikke noe negativt det nødvendigvis, greit med god selvtillit også. Er spesielt oppmerksom på det i forhold til sønnen min. Hvordan gi han god selvfølelse?

  Selv har jeg vært så syk at jeg ikke har klart å gjøre noe. «Bivirkningen» av det er at jeg har kjent på og fått bekreftet fra dem rundt meg at jeg er viktig og betydningsfull for den jeg er, trenger ikke gjøre noe som helst. Håper alle mennesker får kjenne på det.
  Tror det er viktig å tørre å si at vi er fornøyd med oss selv, til både seg selv og andre.

  Takk for en fin bloggpost som setter tankene i sving 😊

  • Hei du,

   Takk for kommentar! Er så hyggelig med engasjement :)
   Det er sant som du sier, vi er flinke til å gi ros og få opp selvtillit – spesielt hos barn. Når det kommer til den truede selvfølelsen, kan du påvirke den gjennom å fokusere på sønnen din sine egenskaper.
   Ved å bruke ord som snill, god, morsom osv. Det gjelder også fokus utad – ved å kommentere andres egenskaper og ikke bare meritter, foran sønnen din.

   Jeg er helt enig – absolutt alle mennesker fortjener anerkjennelse for den de er.

   Takk for at du er så engasjert! :)

   Ha en fin dag videre,

   Ann Cathrin

 4. Føler meg alltid mye bedre etter å ha lest bloggen din, enten fordi de hjelper meg å tenke positivt eller fordi jeg lærte noe nytt og interessant. Du virker ekstremt dyktig, heier på DEG også :)

 5. Tilbaketråkk: The law of «Fuck Yes | «Ann Cathrin og psykologi

 6. Tilbaketråkk: Del glede – gi glede! | Ann Cathrin og psykologi

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s