Jeg lurer på om alt vi har lært om narkotikaavhengighet er feil. Hva om dopet ikke er driveren i avhengighet?
Er det motsatte av avhengighet å være nykter, eller er det menneskelig tilknytning?
Jeg leste en artikkel i Huffington Post på oppfordring fra en venn, en artikkel om avhengighet. Spørsmålet var «hva er årsaken til at mennesker blir fiksert på et stoff eller en atferd helt til de ikke klarer å slutte med det? Og hvordan får vi disse menneskene tilbake til oss?». Jeg diskuterte dette temaet med en venn forrige uke, og hadde egentlig ikke noe klart svar, annet enn fysiologisk avhengighet. Men det er ikke nok. Jeg hadde noen psykologiske teorier såklart, men ingen som gav meg ro nok til å snakke høyt om det. De sosiologiske teoriene står mye sterkere. Og endelig leser jeg en artikkel som kunne vært skrevet av meg.
Hvorfor blir vi avhengig, og hvorfor slutter vi ikke? spør vi. Uten å få svar. Jeg vil heller snu spørsmålet: Hvorfor er vi ikke heroinavhengige?
Eksperimentet
De fleste kjenner til rotte-eksperimentet hvor en rotte er alene i et bur, med to flasker, en med vann, en med heroin/kokain. I hvert eksperiment ble rotten hektet på vannet med dop i, og fortsatte å drikke det til den døde. Lærdommen:
«Only one drug is so addictive, nine out of ten laboratory rats will use it. And use it. And use it. Until dead. It’s called cocaine. And it can do the same thing to you.»
Professor og psykolog Bruce Alexander mente at dette ikke kunne generaliseres – rotten var alene og hadde ikke noe annet å gjøre enn å dope seg. Han gjenskapte eksperimentet, bare at han lagde en rottepark hvor det var flere rotter sammen, i en stor park med leketøy og god rottemat. Alle rottene testet begge vannflaskene – men de likte ikke dopvannet. Bare en liten del av dopvannet ble drukket, og ingen av rottene døde.
De som var alene og ensomme ble misbrukere, de som hadde et liv preget av sunn tilknytning ble ikke det.
Som forfatteren av artikkelen jeg leste påpeker; vi har et eksempel med mennesker! Det heter Vietnam krigen. En rekke soldater ble heroinavhengige, «heroin har blitt like vanlig som tyggegummi» meldte Time magazine. 95% av de avhengige soldatene som vendte hjem, sluttet når de var hjemme igjen. De bare sluttet. Skiftet fra det skremmende fangenskapet de opplevde å være i, til mer harmoniske fredfulle omgivelser ledet til at de ikke lenger hadde lyst på heroin.
Svært syke pasienter på sykehus med store smerter får den medisinske formen for heroin over lenger tid. Så lang tid at kroppen blir avhengig. Basert på dagens teori om avhengighet burde disse menneskene stikke rett på gata og kjøpe seg heroin når de er hjemme fra sykehuset. Men de gjør ikke det. De drar hjem til familien og jobben sin. Til tross for måneder med dop. Uaffektert.
Bruce Alexander gjenskapte rotteeksperimentet igjen, ved å gjøre en rotte avhengig av dop, for deretter å plassere den avhengige rotten i rotteparken. Rotten sluttet – selvom dopet var tilgjengelig. Samme som soldatene i Vietnamkrigen opplevde.
Jeg har sett flere enn 50 ganger at mennesker som har et støtteapparat fortsetter å ruse seg på medisinen sin. Det er definitivt en fysiologisk avhengighet her som ikke skal overses. Men dette andre aspektet, dette menneskelige, oversette aspektet – skal ikke undervurderes. Og det er det jeg snakker om i dag.
Mennesket
Gate-narkomane er som rottene i det første eksperimentet – isolert og alene, uten et fristed. Pasienten på sykehuset er som rottene i det andre buret. De kommer tilbake til et liv omringet av menneskene de elsker. Dopet er det samme, miljøet er ulikt.
Så hvorfor blir da mennesker med familie, en mor, en far, narkomane?
Har du noengang tenkt på at de avhengige menneskene her hjemme, mange med gode utgangspunkt, også er fanget og redde? De er fanget inne i seg selv. Det verste fengselet. Bruce Alexander sier at avhengighet er tilpasning – det er ikke deg, det er buret ditt. Jeg mener at buret kan være deg selv.
Alt tyder på at ved å ta alle ressursene vi bruker på å arrestere og inkarserere narkomane i dag, og heller benytte de til å få menneskene tilbake til samfunnet gjennom tilknytning til andre og ikke minst seg selv – deres egne følelser, vil utgjøre en stor, stor forskjell.
Portugal
Portugal er et eksempel på et land som tok drastiske endringer i krigen mot narkotika. De sluttet å krige.
En studie British journal of criminology viste til fant at siden avkriminaliseringen av dop i Portugal, hadde avhengighet minket drastisk, og injisert narkotika hadde gått ned med 50%. Femti prosent.
Dette har vi såvidt vært innom i politikken, gang på gang kommer temaet opp, men vi er redde. Redde for at dette skal føre til en økning av narkotikaavhengige mennesker, redde for at folk skal ta overdose på statens regning. Og ikke faen om noen vil stå bak det, dersom det skulle skje. Gjett hva, det skjer allerede! I aller høyeste grad. Det er ingenting å frykte annet enn «krigen mot narkotika» som, om vi fortsetter i samme spor som vi har gjort de siste tiårene, aldri kommer til å ende. Det er på tide med noe nytt, og det er på tide at folk får opp øynene for hva som skjer med menneskene bak avhengigheten. Om vi kan ha et mikro, fremfor et makro-blikk på problemet, blir det hele så mye lettere å forstå. Vi må ned på bakkenivå.
En ting er at dette vil utgjøre en stor forskjell i livene til de narkomane, en annen ting er at det er relevant for oss, for måten vi tenker på. Mennesker er tilknytningsvesen – vi trenger andre mennesker. Vi trenger bånd og kjærlighet og tilhørelse.
E.M Foster sa «Only connect». Men vi har skapt, og lever i et samfunn og en kultur som minker tilknytning, eller tilbyr den parodiske versjonen av tilknytning gjennom internett. Hvis vi ikke kan knytte oss til hverandre, finner vi noe annet – hva som helst annet, å knytte oss til.
Økning av avhengighet er et symptom på en mer dyptgående sykdom i måten vi lever på. Når la du sist merke til menneskene rundt deg?
Forfatter George Monbiot har kalt dette «the age of loneliness».
Mening med livet
Hva skal vi gjøre så?
Det må finnes en mening for alle som våkner opp for at de skal ha lyst til å våkne hver dag. Den meningen kan være jobb, familie, venner, et spesifikt mål. Først og fremst må folk ut i jobb. De må oppleve at noen forventer noe av de, at de har et sted å møte opp. Så må folk føle en tilknytning, et bånd til andre, klinisk hjelp hvor de får mulighet til å snakke til noen som lytter, etter flere år med traumer og bind for både øyne og munn gjennom heroinavhengigheten. De trenger kjærlighet. De trenger å bli sett.
Jeg kunne byttet ut «de» med «jeg» gjennom hele denne artikkelen. Oss.
Jeg har elsket avhengige mennesker og gjør det enda. Det er ekstremt smertefulllt. Å elske min egen mor var smertefullt. Å elske min egen tante er smertefullt. Jeg er oppvokst med heroin-avhengige omsorgsgivere. Jeg har sett innsiden og utsiden, det harde og det myke, det vonde og det fine. Jeg har studert psykologi på grunn av mamma, for allerede som 12-åring skjønte jeg at dette ikke bare handler om den intense fysiologiske avhengigheten. Det er på tide at flere skjønner det.
Folk sier at man må kjøre hardt mot hardt – enten skjerper du deg eller så er du ute. Det er ekstremt kaldt, og feil – det vil være å kjøre hardt mot svakt. Og det vil ikke være å hjelpe den avhengige. Jeg klarte aldri gjennomføre «tough love» regimet med noen av de avhengige jeg har elsket. Det er det som er logikken i krigen mot narkotika, og hvordan fungerer det syns du? I likhet med forfatteren av artikkelen, bestemte jeg meg for å elske disse menneskene ubetinget. Om de klarer å slutte, om de ikke klarer å slutte.
Så, hvorfor er vi ikke heroinavhengige? Fordi vi har mulighet til å føle tilhørlighet, fordi vi ikke er fanget i et bur hvor mulighetene oppleves som svært få, fordi vi har kjærlighet til oss selv og andre, fordi vi lever i et felleskap med forventninger og fordi noen trenger oss.
Vi er svært heldige.
Jeg siterer Johann Hari, forfatter av «Chasing the scream: the first and last days of the war on drugs»:
«When I returned from my long journey, I looked at my ex-boyfriend, in withdrawal, trembling on my spare bed, and I thought about him differently. For a century now, we have been singing war songs about addicts. It occurred to me as I wiped his brow, we should have been singing love songs to them all along»
Hei. Jeg takker så mye for at du deler denne viktige kunnskapen! Vi har ofte bilder av fenomener som er altfor enkle. Vi vet jo også nå at gode kjærlige relasjoner til andre, og også til oss selv!, gjør forskjell for hjernekjemien. Det er så vidt jeg vet de samme sentrene i hjernen som stimuleres ved rusopplevelser og ved andre gode opplevelser. Takk! Hilsen Marit Mogstad (som om en knapp uke vil publisere ny blogg om psykologi for et helhjertet liv)
Hei Marit,
Tusen takk for tilbakemelding. Godt å høre fra engasjerte mennesker:)
Det er sant som du sier, det kan faktisk endre kjemien i hjernen – utrolig spennende. Lykke til med din blogg, jeg gleder meg til å lese,
Ann Cathrin
Og selvfølgelig må folk innse at det også kan ta tid å oppleve slik tilhørighet så man ikke lenger trenger å dope seg (om det er på heroin eller noe annet). Noen ganger kan nærhet være en trigger i seg selv, fordi man aldri har opplevd det og det er skummelt. Noe man ikke vet hvordan man skal håndtere. Om man har elendige erfaringer med relasjoner, er det ikke enkelt å bygge seg et nytt liv fordi man hele tiden kun kan stole på seg selv. Det er slitsomt i lengden. Da trengs det stabile mennesker som kan brukes som en trygg «base» for å utforske resten av verden med (når man er klar for det), men de menneskene er jo ikke alltid lette å finne.
Hei Aslaug,
Takk for kommentar.
Veldig interessant det du sier der, om hva som kan være en trigger. Det er jo helt korrekt, og vanskelig som utenforstående å vite. Mange har jo nettopp hatt elendige erfaringer med relasjoner, og fortsetter å ha det, nettopp fordi det ikke alltid er lett å ta imot kjærlighet eller vite hva man skal gjøre med den.
Stabile mennesker er gull verdt, og de finnes, noen ganger må man bare lete litt.
Ha en flott helg,
Ann Cathrin
Tillit og kjærlighet blir lett abstrakte begreper om man aldri har opplevd noen av delene, å være nær noen kan f.eks. fort bli til angst for at de kommer til å forsvinne. Fordi mennesker er ikke til å stole på. Etter nok erfaring har man lært at det er best å unngå nærhet for det gjør bare vondt (og jo tidligere man lærer det, jo mer tid har tankene til å sementeres). Så om noen kommer for nær blir man redd og stikker selv, for da har man i alle fall et snev av kontroll over situasjonen. Det var ikke jeg som ble forlatt, det var jeg som dro! Nærhet kan føre til utnyttelse, som heller ikke er noe å ettertrakte, men er man sultet på kjærlighet kan det lett bli sånn (noen får jo dessverre et litt vridd forhold til det hele og tror de er nødt til å bli utnyttet for å få nærhet, de vet jo ikke at det finnes andre måter å gjøre det på). Og så videre og så videre… det er alltid en historie bak. Narkotika, alkohol, destruktive mestringsstrategier, avhengighet kan ta mange former.
Du og.
Utrolig flott og interessant innlegg! Dette var synspunkter jeg ikke har vært borti før, men som jeg setter stor pris på og som har gitt meg ny innsikt og forståelse i, vel, livet generelt. Takk, Ann Cathrin! :-)
Hei Ida,
Tusen takk for herlig kommentar:)
Veldig hyggelig å høre at jeg treffer noen! Det varmer så mye, og er uten tvil drivkraften til å fortsette,
takk igjen,
Ha en fin helg,
Ann Cathrin :)
Tilbaketråkk: Den trygge angsten | Ann Cathrin og psykologi
Tilbaketråkk: Hvorfor er ikke vi heroinavhengige? -anncathrina.com | meretherabben
Takk for et utrolig fint og saklig innlegg! Vi skulle hatt flere som deg her i verden!
Klem Merethe, ei som sliter med rus.