Nøkkelen til å forstå at du er bra nok

The longer I live, the more I read, the more patiently I think, and the more anxiously I inquire, the less I seem to know… Do justly. Love mercy. Walk humbly. This is enough.
– John Adams

Først skal jeg be deg om alt for mye. Jeg ber deg om å stole på meg. Bare fordi jeg sier det. Jeg vet det er vanskelig, bare gjør det.

Jeg kan nemlig med glede informere deg om at du er bedre enn du tror du er. Under skal jeg fortelle hvorfor. Vi har nemlig noe til felles. Vi er mennesker og vi er så sensitive, og vi har blitt lurt.

Jeg har ikke alltid forstått at jeg er bra nok. Jeg jobber med det enda. Jeg har blitt valgt bort mye i løpet av livet, stadig nedprioritert – jeg lærte tidlig og feilaktig at jeg ikke var så verdifull, og det setter sine spor. Jeg var morsom og var flink på skolen, men jeg var ingen noen kunne elske, ikke sånn på ordentlig. Jeg stilte aldri meg selv spørsmålet om hvorvidt jeg hadde det bra eller ikke. Når en psykolog i 2013 spurte meg hvordan jeg hadde det, sånn egentlig, skjønte jeg ikke spørsmålet og svarte hvordan det gikk med familien min.

Jeg har tillatt mennesker å behandle meg dårlig – fordi, jeg tenkte da at jeg ikke fortjente bedre. Jeg var tilsidesatt, i baksetet. Ikke verdig nok.

Med årene har jeg søkt kunnskap, opplevelser og mennesker som sakte men sikkert lappet meg sammen til å bli passe modig, trygg og bra nok. Det har tatt tid.

Jeg har lært noe essensielt på veien som jeg skal dele med deg. Hver gang jeg prøver å være slem mot meg selv, minner jeg meg på disse tingene. Jeg vil at du skal ta frem ryggsekken du bærer på – den med all dritten i, helle det ut, og erstatte det med dette.

Sinnet ditt kan være en svært overtalende løgner

Mye av det du tenker og føler er feil. Du føler det, ja – men det betyr ikke at det alltid er sant. Ikke tro på alt du tenker. Det kan være vanskelig, for hva annet skal du tro på?

Vel, i denne sammenhengen er det bedre å tro på meg enn dine egne negative tanker. Det er vanskelig å kontrollere det du tenker, men det du kan gjøre er å ikke gi det negative makt. Hvis det dukker opp noe som forteller deg at du ikke er bra nok, se på tanken og si nei takk, og erstatt den med noe annet, noe positivt. Minn deg selv på at de tankene kan være noen luringer. Legg inn et banneord for å gi det mer muskler.
«Jeg er faen meg bra nok» (du er det).

Menneskene du sammenligner deg med, sammenligner seg med andre de også

Vi sammenligner oss med andre, vi er født til å måle oss opp til en eller annen standard, og faller dessverre ofte på konklusjonen om at andre er bedre enn oss. Men om du sammenligner deg med noen, og det får deg til å føle deg elendig; husk at de også sammenligner seg med andre. Jeg kan love deg at de som ser ut til å «ha alt», ikke har det.

Hvis du skifter fokus, og ser på andre med medfølelse og forståelse, fremfor fordømmende og i sjalusi, er det lettere å se de for det de er; mennesker. De er vakre uperfekte mennesker som går gjennom de samme universelle utfordringene vi alle går gjennom.

Prøv å se verden rundt deg gjennom hjertet. Da gjør du plass for litt mer kjærlighet også. For å se det gode i andre, må du se det gode i deg selv. Vinn-vinn.

Det er mer riktig enn feil med deg

Jon Kabat-Zinn sa, «Until you stop breathing, there´s more right with you than wrong with you». Som en person som har en tendens til å fokusere for mye på mine antatte skavanker, hjelper det å tenkte at det er mange ting jeg liker ved meg selv også. Jeg lever og puster og kan skape nye veier for meg selv når som helst. Jeg er mester over mine egne handlinger – og du er mester over dine. Det er ganske kult.

Så hver gang du finner en feil, finn noe riktig. Jeg er sikker på at du har gode intensjoner, og er et godt menneske. Det veier ganske tungt på den positive siden.

Du trenger kjærlighet mest når du føler du fortjener det minst

Denne har jeg jobbet mye med. Jeg har så mye kjærlighet å gi, og gjør det noen ganger vanskelig for folk å elske meg. Jeg tatoverte nylig «her, ta det du vil ha» på armen. Det oppsummerer ganske godt.

Det er vanskelig å akseptere kjærlighet fra andre når man er sint, skamfull,  redd eller deprimert. Men om du klarer å omfavne det faktum at i de tunge tidene både trenger og fortjener du kjærlighet aller mest, vil du se at det er den største gaven du kan få. Ta det imot.

En venn av meg sa her om dagen at han fikk vondt i hjertet når han tenkte at jeg ikke hadde det bra, og at han ville møte meg for å gi meg en klem fordi han skjønte jeg trengte det. For noen år siden ville jeg avfeiet det. Nå tok jeg det imot med åpne armer og en aldri så liten tåre. Og det føles så godt. Jeg lot en annen gjøre det litt bedre.

Du må fullt og holdent akseptere der du er nå, før du kan bli fornøyd senere

En ting jeg har lært om å gjøre endringer og å strekke seg mot noe «bedre», er at du kan ikke bli helt fornøyd med hvor du skal om du ikke omfavner og verdsetter der du er nå. Akkurat nå. Aksepter og slå deg til ro med der du er i dag, og veien videre vil komme mer naturlig og tilfredstillende. Kanskje finner du ut at der du er, den du er, er bra nok.

Ta eierskap over der du er. Se det gode i det. Hvis du er på et vanskelig sted, se styrken din. Hvis du er ved et veikryss, stol på magefølelsen. Tvihold på det positive, og mer positivt vil følge.

Gi deg selv en klapp på ryggen for at du prøver fremfor å fokusere på perfeksjon

Vi lever i et samfunn hvor vi blir lært at «enten perfekt, eller ingenting». Vi strekker oss etter perfeksjon og suksess, og når vi ikke oppnår det føler vi oss verdiløse. Det som er lett å glemme er denne veien mot noe mer – at du prøver å få til noe, at du står opp hver dag og legger deg ut der er en oppnåelse i seg selv, uansett hvor mange ganger du går på trynet. Fremfor å snakke deg selv ned fordi du snubler litt og gjør feil på veien, klapp deg selv på ryggen for at du prøver. Du har kommet så mye lenger enn du tror. Hver gang du føler du ikke kommer noen vei og holder på å snakke deg selv ned, si til deg selv «jeg er fortsatt her og prøver».  For det er du faktisk. Fortsatt her.

Hva angår «perfeksjonering» av livene våre; penger, status og utseende, skal jeg fortelle deg en hemmelighet – du blir lurt. Det er ikke viktig. Det er skapt en illusjon, og vi kjøper det. Vi blir fortalt at vi skal ha mer penger, smalere midje og hårløse ben – uten en eneste rykning faller vi for det. Det som betyr noe er medfølelse, omtanke og hvor mye du ler i løpet av en dag. Jeg lover.

Kvitt deg med andres baggasje

Jeg fant ut at jeg tasset rundt i livet med en del tyngde som ikke var min. Jeg hadde en tung bag full av basketballer som ikke var mine. Jeg skjønte at mammas tristhet og min fars usikkerhet ikke tilhørte meg. Så jeg tok de ut jeg. Kvittet med med en del baller. Slike ting kan ha skapt tanken om at du ikke er bra nok, fordi du ikke kunne fikse det. Det er ikke ditt å fikse. Ta det ut av sekken slik at du kan gjøre plass til deg selv. Du fortjener bedre.

Den eneste måten å få kjærlighet til deg selv er ved å elske deg selv

Irriterende enkelt. Å fortelle deg selv at du ikke får det til, at du ikke er bra nok, gjør deg ikke noe bedre. Å fortelle deg selv at du ikke lever opp til ditt fulle potensiale vil ikke hjelpe deg å nå et høyere potensiale. Du må snakke snillere til deg selv. Du må elske deg selv uavhengig av hvem du er, hvor du er og om du har lyst til å forandre noe. Du er nok, akkurat som du er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s